krémkészítés alapjaiKozmetikumokat keverni otthon első ránézésre akár ijesztő is lehet, de ha megvannak a krémkészítés alapjai, akkor nem fog nagyobb gondot okozni, mint egy rántotta elkészítése. Vagy majonéz, vagy kinek mi a kisebbik mumus…

Itt találod az alapvető eszköz szükségletet az otthoni krémkészítéshez és szappankészítéshez, illetve egy pár irányelvet, ami a higiéniai biztonsághoz kell. Nem kell megijedni, csak egy kicsit jobban oda kell figyelni, mint az élelmiszereknél.

Krémkészítés, szappankészítés- szükséges eszközök

Nem kell itt sem óriási beruházás, mert okosan tudod használni a háztartásban már amúgy is fellelhető edényeket, eszközöket.

Botmixer: ez a szappankészítéshez kell majd neked. Használhatod a mindennapi konyhásat is, csak arra ügyelj, hogy nagyon alaposan mosogasd el használat előtt és után. Én mindig beteszem a mosogatógépbe, és megvizsgálom az eldugottabb ficakokat, hogy biztosan tiszta.

Szappanhoz öntőforma: én a legjobban a szilikon formákat szeretem, mert nagyon tartósak, és akármennyiszer használhatók. A 6-os kiosztású muffin típusú formákból 2 db kell 1,5 kg szappanhoz. De teljesen jól működnek a literes gyümölcsleves dobozok is. (ezeket már sajnos nem tudod a szelektívbe tenni használat után) Illetve kaphatók fa öntőformák, amik szintén szuper sokáig jók.

Konyhai robotgép: Ennek főleg a dagasztókaros kiegészítőjét fogod használni krém és egyéb készítéshez.
Tejhabosító kézikészülék: ezzel a dezodort és a kisebb kiszerelésű krémeket kevered majd, de használhatod a robotgépet is.

Mérleg: digitális, ami gramm pontossággal vagy kisebb kiosztásban mér. Lehet sima konyhai kis mérleg vagy ékszermérleg

Gumikesztyű: főleg a szappanhoz a lúg miatt, de használhatod kencézéshez a higiénia biztosítása végett

Edények

  • 2,5 literes keskeny és magas műanyag edény vagy üveg. Pl. egy nagy befőttes üveg vagy kancsó. Ebben szappant fogsz készíteni. A szappan teljesen kimosható minden edényből, de mondjuk egy nagy befőttes üveget nem nehéz rendszeresíteni.
  • 0,5 literes és kisebb befőttes üvegek a krémek, sampon keveréséhez. Ezekből jó, ha van 4-5 darab. Szintén 100%-osan tisztára moshatók, szóval nem lesz arckrém íze semminek, amit utána beletennél.

kanalak… semmi extra, bármilyen jó, ha tiszta

A krémkészítés és a fertőtlenítés

A lényeg az, hogy minden eszözt és edényt alaposan moss el használat előtt és után+ krémkészítés előtt főzd ki az üvegeket, keverő karokat. A receptek nagy része élelmiszereket használ, a vegyszerek olyan kis koncentrációban kerülnek bele, hogy ha a mosogatás nem sikerült 1200%-osra, akkor sem lesz semmi gond. Én inkább a kozmetikumokat félteném, hogy az esetleges konyhás szennyeződések milyen hajat növesztenek (kék-zöld-szürke penész) majd a krémekre. Ha nem vagy biztos benne, hogy akarsz ezért aggódni, inkább szerezz be külön krémes felszerelést.

A szappan nagyon erősen lúgos, és formába öntés után akár 90 fokos is tud lenni, ezért nem olyan kényes, ha bacikról van szó. A krémek, és vizes alapú cuccok nagyon jó táptalajt adnak a bacilusoknak és a gombáknak, így ott nagyon precízen kell tisztítani és fertőtleníteni mindent: dagasztó kart, üvegeket, kanalakat. A tiszta eszközt vedd elő, tedd forró vízbe, és 10 percig forrald. Tedd vasalt konyharuhára, és ha kell, fújd le alkohollal is. Így nagyon sokkal megnöveled a termék biztonságosságát, és élettartamát.