házi kozmetikumokA “nyersvegán” házi kozmetikumok

Van, aki nyersen szereti: nem főzni, csak ahogy a Teremtő adta. Saláta salátával, magokkal és gyümölcsökkel. Vannak ilyen házi kozmetikum készítők is: jöhet a sheavaj, esetleg valamilyen más olajjal habbá verve, olajkeverékek és natúr szappan! Semmi faxni: a legolcsóbb, leggyorsabb, legtisztább megoldás. Csodálom azokat, akik erre képesek. Akik estére bekenik a bőrüket shea vajjal, és reggel a bőrük sima, nem zsíros, és tényleg szeretik is így… (Nem azokat, akik szeretnék, ha működne, de a szívük mélyén utálják az egészet, ilyen voltam én is)

A “gourmet” házi kozmetikumok

Van, aki a gourmet konyhát szereti, a kifinomult, komplex ízeket. Már-már költeménynek számító desszerteket és a rafinált borokat. Vannak ilyen házikencézők is. Komplex olaj-összetétel, gondosan, bőrtípusra szabva. Hatóanyagok finomhangolt keveréke, illóolajok rafinált kavalkádja. Tudom, hogy a receptúra készítés, kísérletezgetés erősen additív. Először mindenkinek, aztán lassan feltisztul a köd. Néhányan maradnak “kencegourmanok”, sokan nem. Akik maradnak, azok hihetetlen minőségű, nagyon speckó kozmetikumokat képesek gyártani. Belőlük lesznek azok, akiktől a csodakencéket lehet vásárolni.

A “házias” házi kozmetikumok

Van, aki a pörköltet szereti nokedlival és savanyúsággal, és boldog egy egri bikavértől és túrós rétestől. A gourmet falatok és a sato-lato izék nem villanyozzák fel. Van ilyen házikencéző is. Egyszerű, de jó krémek, finom szappanok, megbízható, állandó receptek.
Én ez utóbbi vagyok. Nem vagyok nyers vegán sem, szeretem megadni az alap tisztességet a kozmetikumaimnak, és a bőrömnek is. Legyen benne minden, ami kell: olaj, víz, jóféle hatóanyagok, illat. Viszont nem szeretem túlbonyolítani. A kevesebb több. Csak úgy “szimplán tisztán” szeretem a bőrömet és a kozmetikumaimat is.