hajfestés hennávalA hajam már több, mint 70%-ban ősz. Ehhez még alig múltam 40, dehát ez van. Azt nem tudom eldönteni, hogy ez főként genetika, vagy genetika+életmód, de nem én vagyok az első a családban, aki a sötétbarna hullámokat idő előtt fehérre cserélte.  Hajfestés hennával? -eddig katasztrófa volt, mert…

Természetes sötétbarna színt kemikáliák nélkül úgy lehet elérni, hogy a henna, és az indigó levél port azonos arányban, vízben vagy fekete teában oldva kenjük a fejünkre. A henna+indigó párossal már sok évvel ezelőtt próbálkoztam, de igen erős kudarcélmény lett belőle. Nem fogta be a hajam, irtó büdös volt, és a végeredmény is inkább nagyon vörös, mint barna, szóval hagytam a csudába az egészet.

Ez a várandósság viszont megint lökött rajtam ebbe az irányba egyet, hátha a kemikáliák még egy csoportjának elhagyása segít, hogy a hormonjaim a jó irányba menjenek tovább.

(A házikencékkel hivatás szerűen eltöltött majd 5 év után maradt egy “se veled-se nélküled” állapot a természetes kozmetikumokkal és tisztítószerekkel. Most éppen úgy állok, hogy a sminkeken kívül nem sok bolti cucc van itthon, a mosogatószer és mosópor gyártásra is rákattantam, de ez másik cikk lesz)

Szóval első körben egy előre bekevert henna, és egyéb gyógynövény alapú hajfestéket próbáltam. Az eredmények hasonlóak voltak az évekkel ezelőttihez. Az ősz szálak vagy teljesen őszek, vagy kissé aranyos-rezesek lettek, barnának semmiképp nem mondtam volna. A hajam állaga viszont gyönyörű lett, persze, lehet, hogy csak a hormonok…

Az utasításokban le volt írva, hogy ha nagyon ősz a hajam, akkor ez fog történni, és inkább először fessem be valamelyik répavörös árnyalattal, utána menjek rá a barnával… na ezt már csak az ára miatt sem akartam…

Mivel az ősz szálak (mit szálak, tincsek!!!) nagyon zavartak, nem akartam annyiban hagyni, és elkezdtem kutatni, hogy hogy a bánatba lehet mégis visszaszerezni valahogy a hajszínem. Fejben nekem nem jött össze a fehér haj, és a mindjárt szülök méretű has, bár már azon is elgondolkodtam, hogy lenövesztem, és levágatom nagyon rövidre…

Arra jutottam, hogy a szépségért valóban szenvedni kell, és kell a 2 lépcsős festés, tehát először henna, és utána indigó. Túrtam a netet, hogy hol lehet kis kiszerelést venni mindkettőből, hogy ha mégsem jön be, akkor ne 5000 forintom lássa kárát 😀

Sikerült úgy időzíteni, hogy be tudjak menni az Életfa natúrportéka boltba (cosmio.hu kis boltja a Mammut környékén). A tulajdonost még a házikencés időszakból ismertem, és tudtam, hogy nála csak olyan anyagokat kapok, ami 1000%-ig tiszta, megbízható és fair trade, meg minden, ami csak lehet. Nem hiszek a véletlenekben, de aznap éppen ő volt bent a boltban, és kb. ugyanolyan a haja, mint az enyém, és el is magyarázta, hogy mit hogyan kell. Nagyon hálás vagyok ezért a találkozásért, jó élmény volt az a rövid beszélgetés, és nagyon sok hasznos infót kaptam. Azt tudtam, hogy sok időt kell bűzös mocsárral borított fejjel üldögélni, de ahogy elmondta, nem tűnt annyira gázosnak, és tulajdonképpen nem is az.

Így festettem én barna hajat hennával:

  1. Festés előtti este 3-4 evőkanál henna port bekevertem annyi vízzel, hogy hígabb tejföl állagú legyen a végeredmény. Folpackkal vagy zacskóval letakartam, és éjszakára állni hagytam, kb 8-10 órát. (ha esetleg estére időzíted inkább a festést)
  2. Első festés előtt megmostam a hajam, és megszárítottam, de ez rettentően tönkretette a fejbőrömet, nem csak viszketett, de lüktetett is. Második alkalommal már nem mostam meg, csak arra figyeltem, hogy a majdan festendő területekre nem kentem semmilyen olajos cuccot, vagy hajformázót a legutolsó hajmosáskor.
  3. A henna pasztába tettem még levendula illóolajat, mert nem viselem el a szagát, illetve kicsi vizet, ha túl sűrű lett volna, és felkentem ecsettel úgy, mint bármilyen más festéket. Nem szabad vele spórolni.
    Fejet folpackkal vagy zacsival befedni+ rá egy olyan sapka, amit nem sajnálsz. Ha nem is fested össze, büdös lesz, mint a rohadás. Peti alvós sapkáját kértem kölcsön, és nem köszönte meg, amikor visszakapta, vágta egyenesen a mosógépbe. Hagyd fent a hennát legalább 2 órát!
  4. Öblítettem, öblítettem, azt hittem sose jön le, de lejött! Ezután a lépés után a világos és ősz szálaim NARANCS színűek lettek, a többi eredeti szín+ mély mahagóni beütés.
  5. Bekevertem kb. ugyanannyi indigó port meleg vízzel (és pár ml levendula olajjal), és ezt már rögtön kentem a jól áttörölt tiszta hajamra. Ebben elég 1 órát pihenni hasonló menetfelszerelésben. Az első festés óta tudom, hogy érdemes egy rongyot vagy sok zsepit kéznél tartani, mert a nedvesség lecsapódik a fejemet takaró nejlonon, és random helyekről zöldes-kék lé csurog a nyakamon.
  6. Megint végtelen öblítés, és Kati javaslatára házi samponnal hajmosás. Ezzel enyhíthető az egyébként nagyon bosszantó fejviszektés.
    Nagyon béna vagyok hajfestésben, a végeredmény szinte mindig foltos, de második nekifutásra ilyen lettem:
hajfestés hennával

fürdőszobai szelfi, el se hiszem

 

hajfestés hennával, természetes barna szín

kicsit látszik a henna vöröses árnyalata