Éles váltás két egymást követő cikkben, igen, hajfestés, így vagy úgy… Már az előző cikk megírásakor forgattam magamban a gondolatot, hogy mi lenne, ha hagynám a hajfestést a fenébe?! 6-7 hónapos várandós voltam, nézegettem a nőket az utcán, buszon, van-e bárki, aki a természetes ősz haját vállalva létezik, és nem 60+-os?

Nem találtam ilyet. Csak nagymamakorú néniket, nagymamás frizurákkal. Semmi instagramos, fiatalos, bevállalós… csak mamikák. Éppen szülésre készülve nem jött össze a fejemben az mamikás ősz haj, és egy újszülött. Tologatom a babakocsit, és megkérdezik, hogy hányadik unoka, vagy mi? Szóval akkor, ott letettem róla, és maradt a henna+indigó. A harmadik festés után már rutinosabb voltam, de akkor is alsó hangon 3 óra volt egy festés, és viszketett, és elegem volt.

Szülés után 2 hónappal volt a 20. házassági évfordulónk, erre szerettem volna valahogy kinézni. Vettem egy sima, vegyszeres hajfestéket, és reméltem, hogy nem fog kihullani az összes hajam. Persze nem hullott ki. De a szülinapom környékén, 2018 októberében ott áltam 2 cm lenövéssel a döntés előtt: veszek még egy doboz festéket, vagy megyek tovább? Vettem egy nagy levegőt, és a családom teljes támogatása mellett levággattam nagyon rövidre a hajam, és azóta szépen lassan szabadulok meg a festett részektől. Talán 1 vékony tincs még van a halántékomnál, de 2019 júniusra már teljesen lenőtt minden kémiai hajfesték.

De vissza a kérdéshez, miért nem festem a hajam? Sem hennával, sem kémiai festékkel?

Hennával és indigóval azért nem festem, mert nekem egy agyrém. Tény, hogy kevesebb szemetet termelek, vannak olyan helyek, ahol papírtasakban lehet kapni mind a hajfestős hennát, mind az indigólevél port. A haj lefedésére lehet nejloszatyrot használni, amit elöblítve akárhányszor lehet használni. Ez mindenképpen egy eléggé környezetbarát alternatíva, bár mindkét por Indiából jön… Emellett nagyon kíméletes egészségügyi szempontból, és a vizeinket sem bántja. Viszont egy ilyen természetes hajfestéses szeánsz legalább 3 óra, és azt még ebbe bele sem számoltam, hogy a hennát előre be kell keverni, hogy oxidálódjon. Ez nem nekem való, be kellett látnom.

Kémiai, vegyszeres hajfestékeket nagyon sok ok miatt nem akartam használni:

  • rettentő agresszív vegyszereket tartalmaznak, amik tönkreteszik a hormonháztartást, termékenységet, és némelyik összetevő kifejezetten rákkeltő. Nagy árat fizetünk a szépségünkért.
  • A szintetikus hajfestékekkel nagyon sok szemetet termeltem, aminek egy része sajnos nem gyűjthető szelektíven. Van egy fém tubus a festékkel- kommunálisba kell dobni. Van egy gumikesztyű- szinténk kommunálisba megy. Kis tasakban ápoló balzsam- kommunális. A papírdoboz, a színelőhívó flakon jó esetben mehet a papír és a műanyag gyűjőbe.
  • A kémiai hajfestékek drágák. Az árak 800-2500 Ft között mozognak, amiket átlag 4 hetente meg kell venni. Mondjuk havonta. Ez éves szinten 9600-30000 Ft, csak a festésre. Ha fodrász csinálja, akkor 6000 Ft-tól a csillagos ég, évi 72000 Ft. Simán egy 2 fős wellness hétvége ára.

Általánosságban pedig: ha találok egy szimpatikus falat, akkor szívesen megyek neki fejjel, hogy meglássam mi történik. 🙂 Ilyen volt ez a fiatalon ősz hajjal téma is. Mit fognak gondolni a barátaim, a családom? Hogyan néznek majd rám idegenek? Feszegetek bármilyen határt ezzel? Ki kellett próbálnom!

Voltak nagyon nehéz periódusok. Nagyon rövid volt a hajam, nagyon felemás volt a színe, még semmilyen se volt. Éppen most is nehéz, mert nagyon bénán vágta le az aktuális fodrász (soha többet oda!) 2 hónap kemény hajnövesztése ment kárba, mert 3 cm-t levágott belőle, pedig kértem, hogy ne vágjon a tetejéből 🙁

Összességében jól érzem magam a hajszínemmel. Nem érzem úgy, hogy öregítene a természetes hajszínem. Nem érzem annak a kényszerét, hogy festenem kéne, hogy eltakarjak valamit, ami én vagyok.